RSS Feed

Zebravink

Zebravink pop

Taeniopygia guttata

De zebravink is een van de meest gehouden vogels in kooi of volière. Dit levendige Australische vogeltje is namelijk makkelijk te houden en gaat snel over tot broeden. Tevens zijn deze vogeltjes in veel verschillende kleurmutaties te krijgen.

Grootte

10 - 12 centimeter

Geslachtsonderscheid

Bij wildkleur zebravinken is het geslachtsonderscheid erg gemakkelijk. Het mannetje (foto onder) heeft in tegenstelling tot het popje (foto rechtsboven) een zwart-wit gestreepte borst, een oranje flank met witte stippen en oranje wangvlekken. Bij veel kleurmutaties is het mannetje slechts te herkennen aan zijn oranje wangvlek, bij het popje ontbreekt deze. Bij witte zebravinken is het verschil alleen aan de snavel te zien. De snavel van het mannetje is intenser rood, de snavel van het popje is mat-rood.

Sociale eigenschappen

In de natuur leven zebravinken in kleine kolonies (5 - 25 koppels), het zijn dus sociale vogels en u kunt ze daarom ook beter niet als eenling houden. Zebravinken kunnen ook goed met andere vogels gehouden worden, ze kunnen alleen wel nestmateriaal van de andere vogels stelen voor hun eigen nestje.

Huisvesting

Zebravinken zijn zowel in een kooi als volière te houden, zij waarderen een nestje om in te slapen en badgelegenheid. Zebravinken zijn winterharde vogels, maar een tocht- en vorstvrij nachthok, in de volière, waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur.

Voeding

Zebravinken eten hoofdzakelijk vogelzaad (een mengsel voor tropische vogels). Maar ook eivoer (vooral in de kweekperiode), grit, maagkiezel en regelmatig groenvoer mag niet ontbreken.

Kweken

Zebravinken gaan erg makkelijk over tot broeden, en brengen vaak zonder problemen 4 tot 6 jongen groot. Zebravinken hebben nestgelegenheden nodig van ongeveer 10 - 15 centimeter breed; lang en hoog, zowel traliekastjes, gesloten nestkastjes als half-open nestkastjes voldoen. In het nestje leggen ze dus 4 tot 6 eitjes, na 12 tot 13 dagen komen deze uit en na 3 weken vliegen de jongen uit. Na 2 tot 3 rondes kunt u de vogels beter laten stoppen, anders pleegt de kweek en te grote aanslag op de conditie van de vogels.

Bijzonderheden

Zebravinken zijn nestslapers, dat betekent dat ze in nestkastjes slapen in plaats van 'op stok'. Zorg er dus voor dat zowel in de kooi als volière nestkastjes opgehangen zijn.

Zebravink man met jongen
Zebravink man met twee jongen (tegen de eerste rui).