RSS Feed

Het ontwerp van uw volière

Voliere ontwerpen

Voordat u begint met het bouwen van een volière is het verstandig eerst een ontwerp te maken, belangrijk hierbij is dat u bedenkt welke vogels u wilt gaan houden zodat de volière naar de behoefte van deze vogels kan worden gebouwd en ingericht.

Plaats

Een volière kan het beste met de open zijde naar het zuidwesten geplaatst worden. De noord- en oostkant kan het beste worden ingenomen door een schutting, muur of het nachthok. Dit is om de vogels, zeker in de koudere maanden, te beschermen tegen de gure wind uit deze richtingen. Hiernaast zal de plaats van de volière voor een groot deel bepaald worden door de inpassing in de tuin en de mogelijkheid om de vogels (vanuit huis) te observeren.

Fundering

Een goede fundering is van groot belang om ongedierte buiten de volière te houden en is de basis voor een stevige volière. De fundering dient op 50-60 cm diepte aangebracht te worden, vaak wordt er een sleuf afgegraven waarin rechtopstaande tegels geplaatst worden, hierop worden bakstenen gemetseld tot zo'n 4 rijtjes boven de grond. Hierop kunnen de houten balken van het frame (of het aluminium frame) bevestigd worden. Als extra bescherming tegen ongedierte kunt u het hele oppervlakte van de volière op 60 cm afgraven en hier gaas leggen of een bodem van beton storten.

Frame

Het frame, dat op de fundering geplaatst wordt, kan van hout of aluminium gemaakt worden. Hout is vaak goedkoper, makkelijker te bewerken en zorgt voor een natuurlijkere aanblik. Aluminium volières zijn wat duurder maar makkelijk te plaatsen, volledig onderhoudsvrij en biedt minder plek voor parasieten. U kunt een volledige aluminium volière laten bouwen, losse panelen met gaas kopen maar ook zelf aan de slag gaan met de daarvoor bestemde zelfbouw producten. Bij het maken van het frame is het handig om rekening te houden met de breedte van de rollen gaas die te verkrijgen zijn.

De grootte van uw volière zal bepaald worden door de beschikbare ruimte en het aantal vogels dat u wilt houden. De volière kan het best rond de 2 meter of hoger worden, vervolgens wordt de ruimte die de vogels hebben door de lengte en breedte bepaald.

Dak

Een buitenvolière moet in mijn ogen minstens gedeeltelijk overdekt worden zodat de vogels altijd een droge plek hebben. Om besmettingsgevaar via de mest van wilde vogels te minimaliseren en uw volière droog te houden kunt u er ook voor kiezen de hele volière te bedekken, zeker als de volière onder een boom staat is dit dus te adviseren. Een geschikte afdekking van uw volière is golfplaat, onder de golfplaat moet nog wel gaas bevestigd worden ter voorkoming van ontsnapping. Natuurlijk is het handig als u het dak schuin laat aflopen voor de afvoer van het regenwater (eventueel via een goot).

Sluis

Een sluis bestaat uit een kleine ruimte met 2 deuren. Via een sluis kunt u de volière betreden zonder dat er vogels ontsnappen. Dit is dus zeker aan te raden bij een buitenvolièe. Indien u er geen plaats voor heeft is het raadzaam de deur maximaal 1,5 meter hoog te maken om het ontsnappingsgevaar te verkleinen.

Nachthok

Het is aan te raden ook een nachthok in of aan de volière te maken, hier kunt u ook een (bestaand) schuurtje of een deel daarvan gebruiken. Een nachthok beschermt de vogels tegen tocht, vorst en vocht. Lang niet alle vogels zullen gebruik maken van het nachthok maar het maakt uw volière geschikt voor meer vogelsoorten. Verder is het nachthok een mooie plek om te voeren. In het nachthok moeten voldoende ramen zitten, er mogen geen schaduwplekken ontstaan. Als bodembedekking in het nachthok kunt u kippengrit, schelpenzand, beukensnippers maar ook kranten gebruiken. Als opening naar het nachthok voldoet een opening van 15 bij 15 cm (voor kleine tropische vogels) met plateau om te landen.

Vergunning

Informeer, voordat u begint met de bouw van uw volière, bij uw gemeente naar de plaatselijke bouwvoorschriften. Indien u een vergunning nodig heeft dient u bouwtekeningen aan te leveren. Als u in een huurwoning woont, mag u ook niet vergeten uw huurcontract hierop na te lezen. Vergeet ook de buren niet.

Volgende >> Materialen