De materialen voor uw volière
De materialen die u uitkiest zullen voor een groot deel het aangezicht, de onderhoudswerkzaamheden en de prijs van uw volière bepalen. In het vorige artikel over het ontwerp heb ik al enkele materialen genoemd, hier bespreek ik een aantal belangrijke bouwmaterialen.
Houten volière
Op de stenen fundering wordt het frame bevestigd, de meeste vogelhouders kiezen er voor het frame van hout te maken. Het frame vormt het skelet van de volière, waarop het gaas en het dak bevestigd wordt. Hout is makkelijk te bewerken, zorgt voor een natuurlijke aanblik en is (veel) goedkoper dan aluminium. Wanneer u kiest voor een houten frame doet u er goed aan een houtsoort te kiezen dat blootgesteld kan worden aan de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast kunt u het beste voor geïmpregneerd hout kiezen, dit verlengt de levensduur van het hout. Voor de knaaggrage vogels (vaak grote parkieten of papegaaien) is een houten volière minder geschikt, zij hebben een aluminium volière nodig.
Verf
Om het geïmpregneerde hout nog beter te beschermen kunt u het hout verven. Bij het verven van uw volière is echter wel voorzichtigheid geboden! Verf bevat namelijk giftige stoffen en bij het verven komen er schadelijke dampen vrij. Daarom kunt u het beste verf op waterbasis gebruiken en niet verven wanneer er vogels in de volière zitten (en ook niet vlak voor de vogels komen!). (Tuin)beits op waterbasis is een geschikte verf voor uw volière.
Aluminium volière
Tegenwoordig wordt er steeds vaker aluminium als frame gebruikt. Het voordeel ten opzichte van hout is dat aluminium volièrepanelen volledig onderhoudsvrij zijn, helaas hangt hier wel een prijskaartje aan. Uw volière kan makkelijk twee keer zo duur worden als u gebruik maakt van aluminium. Om de prijs te drukken kunt u ook zelf aluminium panelen maken, de belangrijkste producten die u hiervoor nodig heeft zijn aluminium kokerprofielen, buisverbinders, gaas en popnagels, deze kunt u vinden onder de noemer 'zelfbouw' in verschillende webshops. Naast deze producten kunt u ook gebruik maken van trespa kunststof platen als achterwand, voederplateau's, scharnieren en slotjes.
Gaas
Volièregaas is in verschillende maaswijdtes, en bijbehorende diktes, te verkrijgen. Welke maaswijdte u het beste kunt gebruiken hangt af van de vogels die u gaat houden. Voor grote parkieten en papegaaien is minstens een maaswijdte van 19 X 19 mm nodig. Kleinere tropische vogels kunnen hierdoor ontsnappen, dus als u geen grote parkieten of papegaaien houdt kunt u beter kiezen voor gaas met een maaswijdte van zo'n 13 X 13 mm. Naast het gebruikelijke metalen gaas is er ook kunststof gaas verkrijgbaar, dit is vrij sterk en makkelijk strak aan te brengen. Ondanks redelijk succes bij kromsnavels raadt de producent nog niet aan het gaas voor deze vogels te gebruiken.
Indien u voor metaal gaas heeft gekozen is het absoluut de moeite waard om het gaas zwart te verven, het gaas reflecteert hierdoor veel minder zonlicht waardoor uw vogels veel beter zichtbaar zijn. De verf (bijvoorbeeld met Hammerite zijdeglans zwart) kan het beste aangebracht worden met een verfroller. Als u parkieten in een houten volière wilt houden is het raadzaam het gaas aan de binnenkant van het frame te bevestigen, zodat het voor de vogels moeilijker is aan het hout te knagen.
Ontwerp << Vorige - Volgende >> Inrichting