De inrichting van uw volière
Nu u weet hoe uw volière er uit gaat zien kunt u zich bezig houden met de inrichting. In dit artikel geef ik enkele tips voor een doeltreffende inrichting.
Zitstokken
Als zitstokken kunt u het beste gebruik maken van houten zitstokken. Bij houten zitstokken slijten de nagels en snavel van de vogel op een natuurlijke manier af en de variërende dikte van de natuurlijke zitstokken stimuleert de ontwikkeling van de spieren in de pootjes. Takken van knotwilgen of fruitbomen zijn goed te gebruiken als zitstok. De zitstokken kunt u het beste aan weerszijde van de volière bevestigen zodat de vogels een zo groot mogelijke afstand moeten overbruggen, houdt er wel rekening mee dat de staart van de vogels die op de zitstokken zitten het gaas niet raakt.
Bodembedekking
Als bodem voor uw volière is eigenlijk van alles te gebruiken. Beton; tegels; zand; aarde; houtsnippers; grit of schelpenzand. Belangrijk is dat het niet te vochtig wordt en goed schoon te houden is. Een betonnen of stenen bodem is makkelijk schoon te houden, voor een meer natuurlijke aanblik kunt u hier planten in potten in plaatsen. Kwartels zullen een bodem met zand meer waarderen zodat ze een zandbad kunnen nemen, of een bodem van aarde of houtsnippers waar zij scharrelend op zoek kunnen naar insecten. Verder zitten er voedingstoffen (mineralen) in, die ook voor de vliegende vogels opneembaar zijn.
Bodembedekking in het nachthok vergemakkelijkt het schoonmaakwerk en zorgt voor een meer natuurlijke aanblik. Er zijn veel producten verkrijgbaar die geschikt zijn als bodembedekking in nachthokken, zoals beukensnippers; kippengrit; zand of schelpenzand (bevat ook grit), maar ook kranten voldoen.
Voerbakjes
De voerbakjes kunt u het beste in het nachthok hangen. De vogels hebben dan een droge en beschutte plaats om te eten, verder kan geknoeid zaad in de buitenvlucht muizen aantrekken. Zorg er verder voor dat de voerbakjes goed te bereiken zijn vanaf een zitstok.
Drinkwater kunt u het beste, goed bereikbaar, in drinkfontijntjes of flessenhouders aanbieden, hier vervuilt het water minder snel door ontlasting. Badwater kunt u het beste in een schaal op een verhoging aanbieden, dit kunt u het beste in de buitenvlucht plaatsen en niet in het nachthok zodat het daar droog blijft. Ververs het drink- en badwater dagelijks.
Nestjes
Als u de vogels de mogelijkheid wilt geven om te broeden dient u nestgelegenheden op te hangen, voor de verschillende volièrevogels zijn verschillende nestkastjes te verkrijgen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken als een vogel zijn eigen nestje ergens anders maakt (in de beplanting bijvoorbeeld). Om de vogels voldoende keus te bieden en ruzies te voorkomen kunt u het beste meerdere nestkastjes per koppel kopen/maken, hang de nestkastjes op met minimaal 75 cm tussenruimte.
Materialen << Vorige - Volgende >> Beplanting