Wintertips voor volières
Hoewel veel populaire tropische volièrevogels 's winters prima in de buitenvolière kunnen blijven, zijn er wel enkele aandachtpunten waar u rekening mee dient te houden. Hoe zorgt u er bijvoorbeeld voor dat de vogels voldoende mogelijkheid hebben om te drinken en hebben de vogels extra beschutting nodig?
Water
Tijdens vorstperiodes kan het water voor uw vogels snel bevriezen. Er worden verschillende oplossingen toegepast om dit te voorkomen of ervoor te zorgen dat de vogels voldoende mogelijk hebben om water te drinken.
- Verwarmingselement in het water of de watervoorziening op een warmteplaatje
- Watervoorziening in het nachthok plaatsen
- Wat druivensuiker in het water (bij strenge vorst wordt bevriezing niet voorkomen)
- Water enkele keren per dag verversen
Nachthok
Een nachthok biedt beschutting tegen tocht, vorst en vocht. Hoewel niet alle volièrevogels een nachthok vereisen, hebben zij uiteraard wel beschutting tegen barre regen en wind nodig. Zelf heb ik twee nachthokken, een in de schuur en een houten nachthok, maar niet alle vogels maken hier gebruik van. Dit levert geen problemen op bij mij, maar afhankelijk van de vogelsoorten kan je ervoor kiezen de vogels 's nachts op te sluiten in het nachthok. Klik hier voor meer informatie over nachthokken.
Verwarming van het nachthok
Afhankelijk van de vogelsoorten die u houdt kunt u er voor kiezen om het nachthok bij te verwarmen. Een vorstbeschermer is een geschikt apparaat om een nachthok op een gelijkmatige te verwarmen, ze hebben vaak een thermostaat en zijn niet duur. Een andere mogelijkheid is een warmtelamp, bijvoorbeeld een infrarood donkerstraler. Warmtelampen zorgen echter voor een minder gelijkmatige verdeling van de warmte, tevens kan de lamp zelf erg heet worden en moeten daarom worden afgeschermd.
Afscherming
Er zijn mensen die hun volière in de winter deels afschermen met plexiglas of plastic. Wanneer uw volière op een winderige plek staat of wanneer u vogels houdt die deze extra bescherming nodig hebben, kunt u er voor kiezen plexiglas of plastic op de volièrepanelen te bevestigen. Normaliter, wanneer uw vogels de beschikking over een beschut en tochtvrij nachthok hebben, is deze extra afscherming echter niet nodig.
Wanneer u overgaat tot het afschermen van uw volière is het belangrijk maar een deel van de volière af te schermen (bijvoorbeeld alleen de windkant). Voldoende frisse lucht is namelijk veel belangrijker dan de temperatuur. Wanneer de volière volledig wordt afgesloten kan de lucht snel ranzig worden door de ontlasting, vochtige lucht en ademhaling van de vogels.