Nachthok voor uw volière
Hoewel een nachthok niet voor alle volièrevogels noodzakelijk is, raad ik wel aan een binnenhok voor uw buitenvolière te bouwen. Een nachthok biedt namelijk bescherming tegen tocht, vorst en vocht. Daarnaast kan het nachthok gebruikt worden om in te voeren zodat ongedierte minder snel wordt aangetrokken, tevens kan een nachthok verwarmd worden. Op deze manier vergroot u het aantal vogelsoorten dat u kunt houden.
Grootte
Een grondoppervlakte van ca. 1 m² is voldoende voor een gezelschapsvolière met tropische vogels. Als de vogels 's avonds te veel ruziën over de slaapplaatsen, raad ik aan om wat extra zitstokken (op gelijke hoogte) te maken.
Als u geen grondvogels houdt kunt u er voor kiezen een nachthok van ca. 1 meter hoog te maken en deze in de boven in de volière te bevestigen (al dan niet met behulp van poten). Als u wel grondvogels wilt houden en hen ook wilt laten profiteren van het nachthok moet het nachthok vrijwel de gehele hoogte van de volière beslaan. Wanneer u kwartels wilt houden kunt u het nachthok en de opening het beste op grondhoogte plaatsen, wanneer u kippen wilt houden kunt u het nachthok het beste op pootjes van 10 - 20 cm plaatsen zodat de kippen via een loopplankje naar binnen moeten lopen. Daarnaast hebben kippen een (dikke) zitstok en een legnest nodig.
Licht & verlichting
Het nachthok mag niet te donker worden omdat de vogels dan mogelijk niet naar binnen gaan. Zorg dus voor voldoende raamoppervlakte of misschien zelfs een kunststof koepel op het dak zodat het nachthok geen donkere schaduwplekken zal bevatten.
Hoewel de voorkeur uitgaat naar natuurlijk daglicht, is dit niet altijd mogelijk. Dan kunt u het beste kiezen voor LED strips of tl-buizen. Er is ook speciale verlichting voor dieren met UV licht, maar zolang de vogels ook gewoon naar buiten kunnen lijkt me dit niet nodig. Met een tijdschakelklok kunt u het op gezette tijden licht en donker laten worden en met behulp van een automatische dimmer kunt u er voor zorgen dat dit geleidelijk gebeurt.
Er zijn ook volièrehouders die 's nachts een nachtlampje van ≤ 1 watt aan laten staan zodat de vogels bij verstoring rustig blijven of hun plek terug kunnen vinden.
Ventilatie
Ventilatie is een geleidelijke luchtverversing, wanneer deze lucht te snel beweegt wordt het tocht genoemd. Tocht is voor vogels uit den boze, maar ventilatie is noodzakelijk. Wanneer een nachthok niet goed ventileert, hoopt verontreinigde lucht (met ziektekiemen, stof, stank en te veel vocht) zich op. Logischerwijs vormt dit een bedreiging voor de gezondheid van onze vogels. Een ventilatiestrook voor de afvoer van lucht dient zo hoog mogelijk in het nachthok gemaakt te worden en een ventilatiestrook voor de toevoer zo laag mogelijk. Wanneer u een verwarming in het nachthok plaatst kunt u deze het beste bij de luchttoevoer plaatsen.
Isolatie
Afhankelijk van de vogels die u wilt gaan houden kunt u er voor kiezen het nachthok te isoleren. Dit kan met isolatiemateriaal zoals glaswol en piepschuim. Timmer het goed af en voorkom naden of kit deze af zodat er geen broedplaats voor bloedluis ontstaat.
Verwarming
Hoewel er veel 'winterharde' volièrevogels zijn, kunt u er voor kiezen het nachthok bij te verwarmen. Uiteraard zijn er ook soorten die verwarming nodig hebben. Hiervoor kunt u het beste een vorstbeschermer kiezen, vorstbeschermers verwarmen een binnenhok of schuur gelijkmatig en hebben vaak een thermostaat die u bijvoorbeeld op 1 à 5 °C kunt zetten. Vorstbeschermers zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt, ik heb ze al gezien vanaf zo'n € 15,-. U kunt ook kiezen voor een infrarood donkerstraler, deze lampen zorgen echter voor een minder gelijkmatige verdeling van de warmte en worden zelf ook erg heet en moeten dus wel afgeschermd worden.
Nachthok bouwen & materialen
Uiteraard kunt u het binnenhok zelf maken. Er zijn verschillende materialen die u hiervoor kunt gebruiken, de keuze zal afhangen van persoonlijke voorkeur en beschikbare middelen. Veelgebruikte materialen zijn hout, aluminium met trespa platen en steen. Hout is erg bewerkbaar en zeker geïmpregneerd hout dat geverfd wordt met beits of verf op waterbasis geniet een lange levensduur, daarnaast is het relatief goedkoop. Aluminium met trespa platen is een stuk duurder maar geheel onderhoudsvrij en makkelijk schoon te houden. Daarnaast is het makkelijk af te breken en elders weer in elkaar te zetten. Een stenen nachthok is ook geheel onderhoudsvrij maar ook weer een stuk duurder.