Kiemzaad
Kiemzaad is rijk aan vitamine, essentiële vetzuren, mineralen, licht verteerbare koolhydraten en eiwitten. Zodoende vormt gekiemd zaad een waardevolle aanvulling op het dieet van uw vogels. Het is erg makkelijk kiemzaad te maken.
Zaden laten ontkiemen
Er zijn speciale kiemzaadmengsels verkrijgbaar met zaden die geselecteerd zijn op gelijke kiemsnelheid. Ik gebruik een kiemautomaat/kiemapparaat (zie foto rechtsboven) om deze zaden te laten ontkiemen. Elke dag doe ik wat kiemzaad in een nieuwe doorzichtige schaal en vul ik de witte bovenschaal met water (tot 1 cm van de bovenrand). Dit water stroomt door de kiemschotels naar de witte opvangschaal. Dankzij de witte heveltjes blijft elke schotel ca. 5 minuten gevuld met water en blijft er ook een klein beetje water achter voor een hoge luchtvochtigheidsgraad in de schotel. Hiermee wordt een cyclus opgebouwd waarin elke dag een kiemschaal geoogst en gezaaid wordt.
Kiemzaad voor parkieten |
Kiemzaad voor kanaries, exoten en wildzang |
De kiem moet zo klein mogelijk zijn voor de hoogste voedingswaarde, ik kan het kiemzaad al de tweede dag oogsten en voeren.
Hygiëne
Let bij het maken van kiemzaad goed op de hygiëne, het klimaat waarin de zaden goed kiemen is namelijk ook gunstig voor bijvoorbeeld schimmels. Werk daarom met schoon en vers kiemzaad, was de kiemschalen regelmatig en zet de nieuwste kiemschaal boven. Controleer bij de oogst goed op schimmels, of het niet zuur ruikt en spoel het kiemzaad goed af in een RvS zeef. Bij twijfel kunt u het gekiemde zaad beter weggooien.