Grasparkiet
Melopsittacus undulatus
De grasparkiet is een veel gehouden vogel uit Australië. De grasparkiet is gemakkelijk te houden in volière en kooi, hij kan ook erg tam worden.
Grootte
Zo'n 18 centimeter
Geslachtsonderscheid
Volwassen mannetjes zijn te herkennen aan hun blauwe neusdop (boven de snavel), popjes hebben een bruine neusdop.
Sociale eigenschappen
Grasparkieten zijn erg sociale vogels die in de natuur een vaste partner hebben. In de volière kunnen ze wel erg agressief zijn tegen andere (kleinere) vogels. Eénlingen zijn kunnen erg tam worden, maar bij gebrek aan soortgenoten hebben ze wel erg veel aandacht nodig.
Huisvesting
Grasparkieten zijn zowel in een kooi als volière te houden. Ze hebben een kooi nodig van minstens 80 - 100 centimeter breed. Het beplanten van de volière heeft bij grasparkieten geen zin, zij zullen het groen erg snel gesloopt hebben. Grasparkieten zijn winterharde vogels, maar een tocht- en vorstvrij nachthok waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur.
Voeding
Grasparkieten eten hoofdzakelijk vogelzaad (een mengsel voor tropische vogels). Maar ook eivoer (vooral in de kweekperiode), grit, maagkiezel en regelmatig groenvoer mag niet ontbreken.
Kweken
Grasparkieten zijn vrij eenvoudig te kweken. Grasparkieten maken geen nest, maar speciale nestblokken voor parkieten hebben een kleine uitholling op de bodem zodat de eieren niet uit elkaar rollen. Geschikte maten voor een broedblok zijn (B*L*H) 15 * 15 * 20 met een invlieggat van 4 centimeter doorsnede. Om de dag legt het popje een eitje, tot zo'n 4-6 eitjes. Na het eerste of tweede ei begint de pop met broeden, de eieren zullen na 18 dagen broedduur dus ook om de dag uitkomen. De jongen worden zowel door de man als pop gevoerd en vliegen na 4 weken uit.
Bijzonderheden
Aan de strepen op de kop van een grasparkiet kan je zien of je met een jonge vogel te maken hebt. Als de strepen op de kop doorlopen tot de neusdop heb je te maken met een jonge vogel en als ze bovenop de kop stoppen heeft u met een oudere vogel van doen. Tevens is de neusdop nog lichter van kleur.