Bourke parkiet
Neopsephotus bourkii
De Bourke parkiet wordt vaak tot de Neophema's gerekent, maar behoort officieel tot het geslacht 'Neopsephotus' (als enige). De Bourke parkiet valt op door zijn rood-bruine borst, het is de enige bruine parkiet uit Australië.
Grootte
23 centimeter
Geslachtsonderscheid
Wildkleur bourke parkieten mannetjes hebben een blauwe veertjes boven hun wasneus (op het voorhoofd), bij de pop ontbreekt de blauwe kleur. Dit verschil is pas na de eerste rui te zien. De bourkeparkiet op de foto is dus een man. Daarnaast is de pop doorgaans wat kleiner dan de man is wat matter gekleurd.
Sociale eigenschappen
Bourke parkieten zijn sociale vogels die het beste als koppel gehouden kunnen worden, meerdere koppels kunnen tot problemen leiden. Bourkes kunnen ook erg goed met andere vogels gehouden worden. In tegenstelling tot veel andere parkieten staan bourkes er namelijk bekend om zeer verdraagzaam te zijn tegenover, zelfs de kleinste, tropische vogels.
Huisvesting
Bourke parkieten zijn geschikte volièrevogels, maar voor een kooi zijn ze minder geschikt, het zijn namelijk echte vliegers. Bourkes zijn winterharde vogels, maar een tocht- en vorstvrij nachthok waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur. Ik heb bourke parkieten nog nooit een bad zien nemen, maar ze nemen wel graag een regendouche.
Voeding
Bourkes eten hoofdzakelijk vogelzaad (een mengsel voor neophema's of agaporniden). Maar ook eivoer (vooral in de kweekperiode), regelmatig groenvoer, grit en maagkiezel mag niet ontbreken.
Kweken
Bourke parkieten maken gebruik van een nestkast met een bodem van 20 * 20 en 30 tot 35 centimeter hoog. De juiste diameter voor het invlieggat is 6-7 centimeter. Bourke parkieten maken geen nest maar leggen de eitjes wel graag op een licht vochtige bodem, hiervoor kunt u wat turf of zaagsel gebruiken. De pop legt om de dag een eitje tot een legsel van 3 tot 6 eitjes, die zij in 18 dagen uitbroed. De jongen zullen na 4 tot 5 weken uitvliegen die daarna, voornamelijk door de vader, nog enkele weken gevoerd worden.
Bijzonderheden
Bourkes zijn vooral actief tijdens de schemering en zullen dan ook lekker fluiten.